plugins.themes.bootstrap3.article.main6621ac0d608a9

Vigintas Višinskis

Santrauka

Vykdymo proceso problemos Lietuvoje mažai tyrinėtos. Tačiau, kuriant naują Civilinio proceso kodeksą, būtina išspręsti senas teorines ir praktines problemas. Šiame straipsnyje nagrinėjamos su turto pardavimu iš varžytynių susijusios problemos ir siūlomi galimi jų sprendimo būdai.
Varžytynės – pagrindinė skolininko turto realizavimo forma vykdymo procese. Jų metu gaunamos lėšos neretai būna vienintelis kreditoriaus finansinio reikalavimo patenkinimo šaltinis. Šio instituto trūkumai turi neigiamos įtakos viso vykdymo proceso rezultatams. Todėl varžytinių procesas tobulintinas: būtina ištaisyti išryškėjusias klaidas atsižvelgiant į pasikeitusius socialinius-ekonominius santykius.
Reikia pažymėti, kad, vykdant teismų sprendimus, turto pardavimas iš varžytynių (ypač nekilnojamojo turto), yra pagrindinis turto realizavimo būdas daugelyje užsienio valstybių.
Šiame straipsnyje paliestos, be abejo, ne visos su turto realizavimu varžytynėse susijusios problemos. Tačiau tikimės, kad išdėstytos mintys bus naudingos tobulinant esamą turto pardavimo iš varžytynių procesą bei kuriant naująjį CPK.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6621ac0d644e0

Skyrius
Mokslo straipsnis