plugins.themes.bootstrap3.article.main6605ee115efb8

Danguolė Beresnevičienė

Santrauka

Straipsnyje analizuojama bendruomenės kūrimo Lietuvoje problema. Išanalizavus sąvoką „bendruomenė´ socialinės psichologijos bei sociologijos kontekstuose, Lietuvos gyventojų socialinę situaciją bei užsienio šalių patirtį kuriant bendruomenę ir remiantis D. Beresnevičienės atliktų besimokančių suaugusiųjų psichologinių charakteristikų tyrimų duomenimis *1, p. 250; 2; 3; 4], sukuriamas originalus psichologinis bendruomenės kūrimo Lietuvoje modelis.
Psichologinį bendruomenės kūrimo modelį sudaro šie komponentai: 1) socialinių darbuotojų asmenybės savybių ugdymas ir saviugda (savo vaidmens priėmimas ir supratimas prasmingai mokantis, atvirumo, tiesos ir empatijos nuostatų kliento atžvilgiu ugdymas, atitinkamo savo įvaizdžio kūrimas, nuolatinis socialinio darbuotojo kompetencijos lavinimas); 2) klientų motyvų socializuotis formavimas (motyvų socializuotis žadinimas, pasitikėjimo savo ir bendruomenės narių jėgomis formavimasis; klientų savo vertės stiprinimas); 3) sociokultūrinių, pedagoginių–psichologinių bendruomenės gyvenimo sąlygų sudarymas.
Straipsnyje pateikiamos rekomendacijos savivaldybėms, atsakingoms už bendruomenės kūrimą Lietuvoje, skatinančios dirbančių socialinių darbuotojų nuolatinį mokymąsi ir pastangas suprasti savo klientus, jų grupes bei patį save bei nuolat ugdyti savo darbui būtiną kompetenciją.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6605ee1162bb9

Skyrius
Mokslo straipsnis