plugins.themes.bootstrap3.article.main66227a09177a4

Vytautas Sinkevičius

Santrauka

Straipsnyje atskleidžiama, kaip poįstatyminis teisės aktas apibūdinamas Konstitucinio Teismo nutarimuose, nagrinėjama, dėl ko šie aktai dažniausiai pripažįstami prieštaraujančiais Konstitucijai ir įstatymams, pateikiami Konstitucinio Teismo argumentai bei motyvai.
Konstitucinis Teismas iki šiol daugiausia yra tyręs, ar Konstitucijai ir įstatymams neprieštarauja Vyriausybės nutarimai, todėl daugiausia dėmesio skiriama būtent šių poįstatyminių teisės aktų konstitucingumui, kartu nagrinėjamos ir Seimo nutarimų atitikties Konstitucijai bei įstatymams problemos.
Poįstatyminis teisės aktas gali prieštarauti Konstitucijai bei įstatymams pagal normų turinį, reguliavimo apimtį, pagal formą, taip pat pagal Konstitucijoje ir įstatymuose nustatytą priėmimo, pasirašymo, paskelbimo ir įsigaliojimo tvarką.
Poįstatyminiame teisės akte įtvirtintos teisės normos savo turiniu negali konkuruoti su įstatymo nustatytomis normomis. Galioja tik paskelbti poįstatyminiai teisės aktai, jų galia nukreipiama į ateitį. Poįstatyminis teisės aktas, skirtas įstatymui įgyvendinti, negali įsigalioti anksčiau, negu įsigalioja pats įstatymas, remiantis tokiu poįstatyminiu aktu negalima įgyvendinti dar neįsigaliojusio įstatymo normų.

plugins.themes.bootstrap3.article.details66227a09193a6

Skyrius
Mokslo straipsnis