plugins.themes.bootstrap3.article.main6620fe86c11d7

Marzena Anna Wasilewska

Santrauka

Rašysenos ekspertizė, kurios metu siekiama nustatyti rašysenos bei rašto kalbos patologinius pokyčius rašytiniuose tekstuose, turi didelę reikšmę baudžiamajame procese. Tačiau tokio tyrimo tikslas nėra tam tikros ligos požymių nustatymas pagal atskirus patologinius pokyčius, pastebėtus tiriamajame tekste, nes skirtingos psichikos ligos gali lemti panašius rašysenos struktūros pokyčius. Panašios formos rašysenos pokyčiai, kuriuos lemia įvairios psichikos ligos, gali atsirasti ir esant alkoholinei intoksikacijai arba net sergant onkologinėmis ligomis. Patologiniai rašysenos ir rašto kalbos pokyčiai tiriamajame dokumente gali taip pat būti patologijos, kuri turės įtakos ir šio dokumento tikrumui, požymis. Nustačius rašysenos patologiją galima pradėti dokumento rengėjo medicininius tyrimus. Dokumento teksto autoriaus psichikos ligos požymiams nustatyti būtina ne tik rašto struktūros, bet ir dokumento turinio analizė. Gana dažnai esant palyginti normaliai rašysenai tik teksto turinys gali sukelti įtarimą, kad teksto autorius turi psichikos sutrikimų. Reikšminga tai, kad nustatyti psichikos ligą arba psichikos sutrikimus remiantis tik patologinių rašto struktūros požymių analize pavyksta gana retai, o remiantis teksto turiniu ir kalbos analize – dažnai. Taigi dokumento teksto turinio ir kalbos analizė yra labai reikšminga ir, be abejonės, turi papildyti esant galimybei rašysenos ekspertizę.
Straipsnyje aptariami patologiniai rašysenos pokyčiai, dažniausiai pasitaikantys rašytiniuose tekstuose, bei teksto kalbos ir turinio požymiai, kurie gali būti laikomi psichikos ligos požymiais.
Straipsnio autorė taip pat nurodo, kokiose situacijose, kokiomis aplinkybėmis ir kaip, remiantis teksto kalba bei turinio požymiais, galima nustatyti psichikos ligą, kuria galėjo sirgti teksto autorius.
Pirmoje straipsnio dalyje aptariami patologiniai rašto struktūros pokyčiai, antroje – patologiniai kalbos ir turinio požymiai, pasireiškiantis rašytiniuose tekstuose.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6620fe86c56e4

Skyrius
Mokslo straipsnis