plugins.themes.bootstrap3.article.main6606d5402410a

Goda Ambrasaitė

Santrauka

Straipsnyje analizuojamas poreikis riboti teisę kreiptis su apeliaciniu skundu į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą ir galimi apeliacijos teisės ribojimo būdai.
Teisės kreiptis į aukštesnės instancijos teismą, kaip vienos esminių procesinių garantijų, ribojimas nėra ir negali būti savitikslis – jis pateisintinas siekiu užtikrinti protingą pusiausvyrą tarp poreikio pašalinti galimas žemesnės instancijos teismo klaidas ir aukščiausios instancijos teismo užduoties formuoti vienodą teismų praktiką aiškinant ir taikant įstatymus. Todėl analizuojant teisės kreiptis į tam tikros pakopos teismą ribojimo galimybes pirmiausia privalu atsakyti, kokius tikslus įstatymų leidėjas kelia šiai teisminės kontrolės pakopai ir ar apeliacijos teisės ribojimas yra tikslingas atsižvelgiant į esamas aplinkybes.
Nustačius, kad Lietuvoje egzistuoja prielaidos riboti apeliacijos teisę administracinėse bylose, turi būti įvertinta, kuris iš Europos valstybėse tradiciškai taikomų apeliacijos ribojimo būdų galėtų būti tinkamiausias Lietuvos administraciniam procesui.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6606d540261f7

Skyrius
Mokslo straipsnis