plugins.themes.bootstrap3.article.main6606180285ae2

Gytis Kuncevičius Violeta Kosmačaitė

Santrauka

Straipsnyje nagrinėjamas mokesčių vengimas, kaip integralaus pobūdžio socialiai vertintinas žalingas visuomenei reiškinys, kurį mažinti būtina panaudojus konsoliduotus socialinių mokslų pasiekimus.
Straipsnį sudaro trys dalys. Pirmojoje dalyje atskleidžiama mokesčių vengimo samprata. Mokesčių vengimas analizuojamas kaip bendrateisė problema, todėl tai atskleidžiama kaip visuomenei pavojingos veikos išraiška – administraciniai teisės pažeidimai, baudžiamieji nusižengimai ir nusikaltimai.
Antrojoje dalyje analizuojama mokesčių vengimo, kaip teisinės problemos, esmė. Atskleidžiamas šio neigiamo reiškinio poveikis valstybės teisinei sistemai. Pabrėžiama, kad vengti mokėti mokesčius prieštarauja Konstitucijoje įtvirtintoms konstitucinėms asmenų pareigoms. Iškeliamos vyraujančios neigiamos šiandieninės Lietuvos visuomenės teisinės sąmonės nuostatos dėl šios konstitucinės pareigos.
Trečiojoje straipsnio dalyje atskleidžiamas naujo strateginio lygmens požiūrio į mokesčių vengimo problemą poreikis. Siekiant šio tikslo, nagrinėjama būtinybė spręsti mokesčių vengimo problemą pasitelkiant ekonomikos, sociologijos, vadybos, psichologijos, teisės ir kitus socialinius mokslus.

plugins.themes.bootstrap3.article.details66061802887a3

Skyrius
Mokslo straipsnis