plugins.themes.bootstrap3.article.main66217fe13dbf4

Katarzyna Laskowska

Santrauka

Straipsnyje pateikiama nusikalstamumo, jo struktūros, ypač naujų nusikalstamumo formų Lenkijoje po 1988 m., apžvalga ir socialinių, politinių, ekonominių permainų Lenkijoje įtaka nusikalstamumo pokyčiams.
Naujos socialinės pasaulio tendencijos, ypač galimybė įsigyti sprogmenų, atsivėrusios valstybių sienos ir daugialypė migracija lėmė multinacionalinių kriminalinių ryšių atsiradimą ir tapo naujų nusikalstamumo apraiškų pagrindu.
1989 m. Lenkijoje užregistruota 547 589, 1998 m. šis skaičius jau padvigubėjo ir siekė 107 3042, o 2002 m. – 1404 229 nusikaltimų; išaiškinama nuo 47 iki 50 proc. Tarp užregistruotų teisės pažeidimų dominavo nusikalstamos veikos – jos sudarė 82–86 proc. visų registruotų teisės pažeidimų. Padaugėjo teisės pažeidimų, kurių skaičius anksčiau buvo nedidelis, atsirado naujų teisės pažeidimų: kompiuteriniai teisės pažeidimai, pinigų plovimas, konkurencijos sąlygų pažeidimai.
Pastarųjų metų policijos ataskaitų duomenimis, išplito nusikalstamų grupių multikriminalinė veikla, tiek nelegalioje, šešėlinėje, ekonomikoje, tiek ir legaliame versle. Dažni šiame versle sukčiavimai.
Legalus verslas gauna pajamų iš nelegalių šaltinių. Legalaus verslo šakos yra: automobilių parduotuvės, transporto firmos, distributorių paslaugos, statybos bendrovės, namų interjero salonai, kazino.
Šešėliniai pinigai pirmiausia investuojami į tuos ekonomikos barus, kur galima gauti greitą ir nuolatinę naudą (greito maisto įmonės, sporto renginių organizavimas, mobiliojo ryšio priemonėmis prekiaujančios bendrovės ir pan. ), o vėliau investuojama į objektus, iš kurių tikimasi naudos ateityje.
Viena sparčiausiai plintančių teisės pažeidimų rušių Lenkijoje yra su narkotikais susijusi nusikalstama veikla. Jos pagreitį ir paplitimo mastą būtų galima palyginti nebent su Pietų Amerikos padėtimi septintajame dešimtmetyje. O tai labai pavojinga valstybei. Mat investicinis kapitalas šioje srityje labai atsiperka (pelnas 100 kartų didesnis už investiciją). Lenkijoje narkotikų gamintojų ir platintojų profesionalumas sparčiai didėja. Šio nusikalstamo verslo tinklas apraizgė Lenkiją ir kitas Europos šalis, ypač amfetamino gamyba. Be to, Lenkija taip pat tampa klasikinių narkotikų – kokaino, hašišo, marihuanos realizavimo rinka. Lenkijos piliečiai dalyvauja narkotikų kontrabandoje į kitas šalis. Ir ne tik narkotikų, bet ir ginklų, automobilių, moterų. Organizuotos nusikalstamos grupės turi moderniausią įrangą, padedančią įveikti sienų apsaugos sistemas.
Tarp visų registruotų teisės pažeidimų Lenkijoje, kaip ir kitose šalyse, daugiausia turtinio pobūdžio nusikaltimų, daugėja taip pat turtinio pobūdžio nusikaltimų, padarytų panaudojant šaunamąjį ginklą.
Nusikalstamumo augimas Lenkijoje yra sudėtingų socialinių procesų visuomenėje išraiška. Stabdyti nusikalstamumo augimą padėtų esminė valstybės, ypač valstybės socialinės ir ekonominės politikos, pertvarka.

plugins.themes.bootstrap3.article.details66217fe13fbac

Skyrius
Mokslo straipsnis