##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Danguolė Seniutienė

Abstract

Straipsnyje nagrinėjamas vienas iš Europos Sąjungos (toliau ES) / Šengeno integruotų sienos saugumo modelio elementų (antrasis filtras) – tarptautinis bendradarbiavimas sienų saugumo klausimais.

Pabrėžiama, jog ES nesiekia suderinti skirtingų nacionalinių įstatymų priimant bendras taisykles. Ja veikiau siekiama skatinti bendrą kai kurių principų pripažinimą valstybių nacionalinėje teisėje ir praktikoje.

Valstybės sienos apsauga - yra sudėtinė Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo užtikrinimo dalis. Vienas svarbiausių prioritetų – patikima, ES reikalavimus atitinkanti valstybės sienos kontrolė ir apsauga, ypatingą dėmesį skiriant ES išorinės sienos kontrolei ir apsaugai.

Per pastaruosius nepriklausomybės metus valstybės sienos apsaugos sistema ne kartą keitėsi, keitėsi ir valstybės sienos apsaugos subjektai bei jų įgaliojimai. Dar ir šiandieną neaišku, ar yra sukurta vientisa valstybės sienos apsaugos sistema, ar pakankamai yra išgrynintos valstybės sienos apsaugos subjektų funkcijos, ar jos tarpusavyje nesidubliuoja, ar prisijungusi prie daugelio tarptautinių konvencijų Lietuvos Respublika tinkamai adaptavo tarptautinės teisės principus, ar sukurti nacionalinėje teisėje reikiami bendradarbiavimo valstybės sienos apsaugos klausimai mechanizmai.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles