##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Robertas Veršinskas Stanislovas Bagočiūnas Vytautas Gaška

Abstract

Straipsnyje nagrinėjama statutinių pareigūnų fizinio ir kovinio rengimo metodika, jų fizinis ir funkcinis pajėgumas.

Darbo tikslas – eksperimentinio tyrimo keliu parengti pareigūnų ir būsimų teisėsaugos institucijų darbuotojų fizinio auklėjimo organizavimo ir vykdymo metodiką, sudaryti specialaus fizinio parengtumo normatyvų vertinimo kriterijus.

Eksperimento metu buvo nustatytas pareigūnų – studentų fizinis išsivystymas ir parengtumas, funkcinis pajėgumas, išanalizuoti profesinių įgūdžių panaudojimą praktinėse situacijose aspektai, sudaryti fizinio parengtumo lygio vertinimo kriterijai.

Ištirta 90 pareigūnų – neakivaizdinių studijų studentų, kurie buvo suskirstyti į eksperimentinę, dirbančių pagal specialią programą, ir kontrolinę grupę.

Atlikti tyrimai parodė, kad eksperimento metu ženkliai padidėjo policininkų pilvo preso, liemens ir rankų jėga (p<0,05), nežymiai pagerėjo maksimalaus deguonies suvartojimo rodikliai ir Rufje indekso dydis, sudėtinga psichomotorinė reakcija. Išaiškėjo, kad 69,7% pareigūnų praktinius savigynos įgūdžius panaudojo gindamiesi nuo užpuoliko. Remiantis gautais duomenimis buvo parengta fizinio pajėgumo vertinimo lentelė, leidžianti nustatyti statutinių pareigūnų fizinio pasirengimo lygį.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles