##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Žaneta Navickienė

Abstract

Straipsnyje nagrinėjama ikiteisminio tyrimo pareigūnų (tyrėjų) kvalifikacija ir kompetencija kaip viena iš veiksmingo ikiteisminio tyrimo organizavimo prielaidų. Analizuojant tyrėjų kvalifikacijos ir kompetencijos turinį ir jo reglamentavimą, lyginama kitų ikiteisminio tyrimo
subjektų – prokurorų ir ikiteisminio tyrimo teisėjų – kvalifikacijos ir kompetencijos turinio reglamentavimo ypatumai, identifikuojamos tyrėjų kvalifikacijos ir kompetencijos apibrėžties problemos ir pateikiami sprendimo būdai – siūlomas ikiteisminio tyrimo pareigūnų (tyrėjų)
kompetencijų aprašas, kuriame būtų tiksliai nustatyti tyrėjų kvalifikaciniai reikalavimai, identifikuotos bendrosios, profesinės ir specialiosios kompetencijos ir apibrėţtas šių kompetencijų turinys. Ikiteisminio tyrimo pareigūnų kompetencijų aprašo suformavimas sudarytų galimybę ne tik aiškiai apibrėžti tyrėjo kompetencijos turinį, bet ir šį procesą nuosekliai susieti su tyrėjo veiklos vertinimu, karjera ir kvalifikacijos tobulinimu. Straipsnį sudaro įvadas ir dvi dalys. Pirmoje dalyje nagrinėjama tyrėjo kvalifikacijos apibrėžties problematika, gretinama ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ir teisėjo kvalifikacijos apibrėžtys. Šioje dalyje siūloma tiksliai nustatyti ir apibrėžti tyrėjo kvalifikacinius reikalavimus. Antrojoje dalyje analizuojama tyrėjo kompetencijos turinys. Nagrinėjant prokurorų, teisėjų kompetencijos turinį ir jo reglamentavimo ypatumus, siūloma sudaryti tyrėjo kompetencijų aprašą, kuriame būtų tiksliai apibrėžtas tyrėjo kompetencijos turinys.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles