##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Gediminas Bučiūnas https://orcid.org/0000-0002-1826-0527 Dalia Jasevičienė https://orcid.org/0000-0002-9566-7574

Abstract

Nepaisant nuolatinių teisėsaugos institucijų pastangų užkardyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą bei jų vartojimą, nuo 2013 m. užregistruotų nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ir/ar psichotropinėmis medžiagomis, skaičius tik didėjo. Lietuvos Policijos veiklos ataskaitoje 2019 m. nurodoma, kad per 2013-2019 m. užregistruotų nusikalstamų veikų skaičius išaugo net 30,33 proc. (2013 m. buvo užregistruotos 1955 nusikalstamos veikos, o 2019 m. buvo užregistruotos jau 2548 nusikalstamos veikos (Lietuvos Policijos veiklos ataskaita, 2019 m.) dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir/ar psichotropinėmis medžiagomis.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų pareigūnai nuolat susiduria su iššūkiais tiek identifikuojant narkotinių ir/ar psichotropinių medžiagų platinimo vietas, tiek jau minėtų uždraustų medžiagų platinimo vietų tolimesnės veiklos nutraukimo plotmėje. Gana dažnai prekyba uždraustomis medžiagomis net ir po platintojo sulaikymo, ir toliau tęsiama toje pačioje geografinėje vietoje.

Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu 2018 m. buvo patvirtinta Valstybinė narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir prevencijos programa 2018-2028 m., kurios vienas iš prioritetinių uždavinių yra laikomas narkotinių ir/ar psichotropinių medžiagų pasiūlos mažinimas. Iki šiol siūlytos priemonės nebuvo veiksmingos, todėl siekiant pasiūlos mažinimo būtina peržiūrėti esamas problemas platinimo vietų nustatymo, jų veiklos nutraukimo ir užkirtimo tolimesniam veiklos atnaujinimui plotmėje.

Šio darbo tikslas yra išsamiai išanalizuoti narkotinių ir/ar psichotropinių medžiagų platinimo vietų nustatymo ir jų veiklos nutraukimo problemas, pasiūlant galimus jų sprendimo būdus.

Siekiant tyrimo tikslo buvo:

  • analizuojami 2019-2020 metų laikotarpiu priimti Lietuvos teismų sprendimai (291 teismo nuosprendis, nutartis priimti įvairių pakopų teismų) baudžiamosiose bylose dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir/ar psichotropinėmis medžiagomis.
  • apklausti interviu būdu įvairių institucijų: policijos, prokuratūros, savivaldybių socialinės rūpybos skyrių, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Vaiko teisių apsaugos tarnybos ir ekspertinių įstaigų darbuotojai.
  • atlikta anoniminė asmenų vartojančių ar vartojusių narkotines ir/ar psichotropines medžiagas apklausa.

Gauti duomenys buvo išanalizuoti, susisteminti ir apibendrinti.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles