##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Dalia Jasevičienė

Abstract

Kasdien besikeičiant visuomenei, deja keičiasi ir asmenų svaiginimosi būdai ir priemonės. 2016.09.21 d. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas išplatino pranešimą „Karfentanilis: Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras įspėja apie naują opioidų pavojų“. Pranešime buvo perspėjama apie tai, kad į Lietuvą gali būti įvežta ir imti plisti naujas sintetinis opioidas – fentanilių grupės psichotropinė medžiaga „karfentanilis“. Tuo metu Lietuvos Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas dar neturėjo duomenų apie apsinuodijimus šia medžiaga Lietuvoje. Karfentanilis dar 2014m. pradžioje buvo įtrauktas į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus. Ši medžiaga labai pavojinga tuo, kad stipriai veikia labai mažos dozės. Kai kuriais atvejais galima apsinuodyti net per odą, palietus medžiagą. Todėl būtina gauti kuo tikslesnius duomenis apie šios medžiagos paplitimą tarp asmenų nuolat vartojančių narkotines ir psichotropines medžiagas. Tuomet tinkamai įvertinti, ar šios medžiagos aptikimui skiriamas pakankamas policijos pareigūnų dėmesys. O gal, iš tiesų, tik labai nedidelis procentas visų priklausomybėmis sergančių asmenų ją vartoja ir jos paplitimas yra mažas palyginus su kitomis narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Taigi šio darbo tikslas yra nustatyti, kiek plačiai per kelerius metus paplito Lietuvoje nauja psichotropinė medžiaga karfentanilis ir išanalizuoti pagrindines problemas, policijos pareigūnams nustatant disponavimą šia medžiaga.

Norint nustatyti, kiek ištiktųjų yra paplitusi kokia nors draudžiama psichotropinė medžiaga, tikslinga rinktis du būdus: apklausti asmenis, tarp kurių ši medžiaga platinama, ir peržiūrėti teismo sprendimus dėl nustatyto disponavimo draudžiama medžiaga. Tyrimui buvo pasirinkti abu šie būdai norint kuo tiksliau įvertinti, koks procentas visų narkotines ir psichotropines medžiagas vartojančių asmenų vartoja būtent karfentanilį. Taigi darbe buvo naudojami šie metodai: anketinės apklausos ir lyginamosios dokumentų analizės, bei kiti standartiniai praktinių teisinės problemų tyrimo metodai.

Darbe buvo pasirinkta konkreti vietovė Lietuvoje – Kauno miestas. Atliekant tyrimą buvo peržiūrėti visi 2019 m. Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose priimti sprendimai, 195 bylose pagal LR BK 259 str. ir 260 str. Ir buvo anonimiškai bendraujama su narkotines ir psichotropines medžiagas vartojančiais 87 asmenimis gyvenančiais Kaune. Nustatyta, kad 3% bylų buvo susijusių su fentanilių grupės psichotropinėmis medžiagomis, visos būtent su karfentaniliu. Daugelis ikiteisminių tyrimų buvo pradėti policijos pareigūnams patikrinus asmenis ir transporto priemones. Atkreiptinas dėmesys, kad net 88% asmenų, vartojančių karfentanilį, teigia jį platinantys. Iš to, kad ši medžiaga pasitaiko tik 3%  bylų, o net 44% apklaustųjų teigia vartojantys būtent šią medžiagą, darytina išvada, kad yra tam tikrų aplinkybių, dėl kurių policijos pareigūnai neaptinka fentanilių grupės psichotropinių medžiagų darydami asmenų ar automobilių dalines apžiūras.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Section
Articles