plugins.themes.bootstrap3.article.main6648bc0658c23

Arnoldas Dalinkevičius Romas Prakapas

Santrauka

Patirtinis mokymasis yra neatsiejama besimokančios organizacijos kultūros dalis, leidžianti laiku reaguoti į kintančius rinkos poreikius ir organizacijos galimybes. Mokymasis iš patirties yra vienas iš svarbiausių ir natūraliausių visiems prieinamų mokymosi būdų. Tokiam mokymuisi nereikia ypatingų technologinių resursų, dažniausiai pakanka susikoncentruoti į galimybes reflektuoti savo patirtį.


Straipsnis parengtas siekiant atsakyti į probleminį klausimą: kokia yra patirtinio mokymosi praktika Lietuvoje kuriant besimokančią organizaciją? Straipsnyje aptariamo tyrimo objektas – patirtinio mokymosi poreikio realizavimas besimokančioje verslo organizacijoje. Straipsnio tikslas – pateikti patirtinio mokymosi poreikio realizavimo besimokančioje verslo organizacijoje patirtį. Mokslinis straipsnis parengtas naudojant vienos Lietuvos verslo įmonės, kuri vadovaujasi besimokančios organizacijos veikimo principais ir siekia savo praktikoje taikyti patirtinio mokymo formas, patirtį. Besimokančiose organizacijose taikomi įvairūs patirtinio mokymosi modeliai: ERE, mokymosi trajektorijos, sisteminis besimokančios organizacijos, 70:20:10 mokymosi ir kt.


Tiriant patirtinio mokymosi poreikio realizavimą besimokančioje verslo organizacijoje, buvo pasirinkta atvejo tyrimo strategija. Buvo tiriama vienos Lietuvos verslo įmonės darbuotojų mokymosi patirtis besimokančioje organizacijoje. Empiriniai duomenys tyrimo metu buvo renkami naudojant anketines apklausas ir pusiau struktūruotą interviu. Kiekybiniai tyrimo duomenys buvo analizuojami taikant aprašomosios statistinės analizės metodus, o kokybiniai – taikant tematinės analizės metodą (tematinė analizė atlikta vadovaujantis indukcine analizės nuostata).


Tyrimo duomenys rodo, kad kuriant besimokančią organizaciją patirtinis mokymasis tampa itin svarbia tokios organizacijos kūrimo dedamąja. Atliktas empirinis tyrimas parodė, kad visų darbuotojų mokymesi yra įvykęs pokytis – nuo mokymo prie mokymosi. Taip pat tyrimo duomenys atskleidė, kad organizacijai siekiant pokyčių (siekiant tapti besimokančia), atsiranda nuolatinio mokymosi poreikis ir palengvėja patirtinio mokymosi realizavimas siekiant įgyti organizacijai reikalingų įgūdžių. Tyrimas papildomai atskleidė mokymosi iš kolegų svarbą kaip vieną iš būtinų sąlygų realizuoti mokymosi poreikius. Tokiam mokymuisi iš kolegų itin svarbi ir saugi aplinka. Vyraujantys mokymosi metodai ir formos, taikomi atliekant kasdienes užduotis, mokantis per praktiką, sprendžiant problemas, – mokymasis iš kolegų ir vadovų, dalijimasis patirtimi ir šešėliavimas stebint kolegą. Straipsnio pabaigoje pateikiamos išvados.

plugins.themes.bootstrap3.article.details6648bc065c9ac

Skyrius
Edukologija